Dóm sv. Alžbety ukáže na Vianoce čerstvo zrekonštruovaný interiér

17.12.2012 Košice

Košice 17. decembra (TASR) - Košický Dóm sv. Alžbety sa v týchto dňoch pripravuje na slávenie vianočných sviatkov, pričom sa veriacim i návštevníkom predstaví v takmer celej svojej kráse. Reštaurátori v rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 dokončili v interiéri väčšinu prác, zložili lešenie a gotická katedrála tak môže ukázať svoj čerstvo zrekonštruovaný vzhľad.

Nezisková organizácia Perly Gotickej cesty zároveň v týchto dňoch dokončuje ďalší z celkovo štyroch projektov, ktoré implementuje v interiéri chrámu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce s Maďarskom na roky 2007–2013. "Cieľom projektu, ktorý bude oficiálne ukončený 31. decembra 2012, bola rekonštrukcia severovýchodnej časti bočnej lode nad Rákócziho hrobkou a zreštaurovanie secesnej fresky Apoteóza života Františka II. Rákócziho," informoval dnes novinárov riaditeľ n. o. Perly Gotickej cesty František Šándor. Uviedol, že Dóm sv. Alžbety je vnímaný ako najvzácnejšia gotická pamiatka v metropole Košického kraja, ktorú navštívi ročne okolo 20.000 veriacich, domácich aj zahraničných turistov. "Je jedinečným dôkazom staviteľských schopností našich predkov, ale aj potvrdením hodnôt, ktoré obyvatelia mesta vždy uznávali a presadzovali. Na výstavbe Dómu sa v minulosti podieľala vtedajšia samospráva, príspevkami pomáhali majetní občania mesta, ale aj tí najchudobnejší. Ako najvýchodnejšie postavená európska katedrála sa stala symbolom historických, kultúrnych i spoločenských hodnôt západnej kresťanskej civilizácie," dodal Šándor, farár a zároveň dekan košickej farnosti.

Celková hodnota projektu s názvom Infraštrukturálny rozvoj začiatočnej a konečnej stanice cesty sv. Alžbety v Košiciach a Sárospataku predstavuje sumu 535.306 eur. Vlastné zdroje, vložené do projektu, sú vo výške 26.765 eur.

Knieža František II. Rákóczi (1676-1735) bol vodcom posledného protihabsburského povstania (1704-1711) a stal sa najvýznamnejšou historickou osobnosťou, ktorá sa v Košiciach dlhodobo zdržiavala. Po porážke povstania žil aj v Paríži, poznal sa s francúzskym kráľom Ľudovítom XIV., ruským cárom Petrom I. či tureckým sultánom Ahmedom III. Zomrel v Turecku, no pochovaný je v Dóme sv. Alžbety. "Zreštaurovaná freska ukazuje celý jeho život, od kolísky až po smrť a slávnostný pohreb jeho pozostatkov v Košiciach. Takisto zobrazuje francúzskeho kráľa, tureckého sultána i chrám Hagia Sofia v Istanbule. Maliar Andor Dudits ňou obohatil Dóm sv. Alžbety o krásnu výtvarnú secesiu. Návštevníkov z Francúzska, Turecka a Maďarska takto oslovuje aj prepojením s ich krajinami. Pre tisíce turistov sa aj preto návšteva katedrály stáva najväčším dôvodom návštevy Košíc, prípadne hlavným bodom itineráru ich cesty," priblížil známy sprievodca mestom a popularizátor košickej histórie Milan Kolcun. Ako doplnil, najviac sa reštaurovanie dotklo horného pásu fresky, znázorňujúce pohrebný sprievod Rákócziho, ktorý pre znečistenie a vlhkosť nebolo posledné desaťročia prakticky vidieť.

Obnova Dómu sv. Alžbety prebieha postupne, po etapách, čo je podmienené predovšetkým veľkou finančnou náročnosťou rekonštrukcie a nedostatkom prostriedkov. Celkovo organizácia Perly Gotickej cesty doteraz implementovala v Dóme sv. Alžbety šesť projektov zameraných na jeho obnovu.

Rekonštrukcia v dóme bude pokračovať ešte v ďalších dvoch rokoch, kedy by sa mali zreštaurovať zvyšné fresky. "K 31. decembru 2014 by mal byť úplne dokončený interiér," uviedla projektová manažérka n. o. Perly Gotickej cesty Mária Bartková.
 

Vyberte región